Tri rozhľadne a jedna jaskyňa

5.12.2020

Trasa :
Lovce - Vlčí kút - Člnok - Lovce - rozhľadňa Plieška.

Živánska veža, Jazvinská jaskyňa, kamenné more, rozhľadňa Drieňová.
Vápenný vrch nad Skýcovom: kalvária, rozhľadňa, skalky, vápenné pece.
Parametre trasy : Dĺžka 12 km, prevýšenie 400 m, menej náročná túra.
Lokalita : Tribeč, Pohronský Inovec

FOTOGRAFIE



Tri rozhľadne a jedna jaskyňa


      Začiatkom decembra sme sa dvaja horci vybrali spoznávať zaujímavosti pohorí Tribeč a Pohronský Inovec. Najprv sme z dedinky Lovce prišli k Vlčiemu kútu, kde je upravená studnička, lavičky a hojdačka zavesená na stromoch. Odtiaľ je to už blízko na kremencovú hôrku Člnok, na ktorej sa nachádza murovaný pamätník. Z Člnku, pod ktorým rastú staré dokrútené duby, je krásny výhľad na ďalšie tribečské vrcholy. Vraciame sa späť k Vlčiemu kútu a z Loviec okolo honosnej chaty strmo stúpame popri zvernici k rozhľadni na Plieške. Menšia kovová veža na rozdiel od Člnku poskytuje výhľad aj na Pohronský Inovec. Vo zvernici máme šťastie uvidieť nielen diviaky, ale aj muflóny a daniele.

      Po návrate do Loviec sa autom presúvame cez Jedľové Kostoľany ďalej. Cestou navštívime zrúcaninu Živánskej veže. Zub času spravil svoje, z veže už nezostal ani len štvrťkruh. Kedysi slúžila na stráženie Požitavia. Pofotíme sa a pokračujeme do Malej Lehoty na Debnárov štál. Ani nie kilometer chôdze po lúke a prichádzame k Jazvinskej jaskyni. Zdobia ju skrasovatené pukliny a sintrová výplň. Jej dĺžka je 44 metrov. Na lúke pri jaskyni vybudovala obec lavičky, stôl a informačnú tabuľu. Jaskyňa je významná aj z historického hľadiska. Pochádzajú z nej ojedinelé nálezy hlinených črepov zo stredoveku a zbytky kostí zvierat. Sídli tu šesť druhov netopierov. V Malej Lehote si ešte pozrieme chránený prírodný výtvor – kamenné more, ktoré vzniklo rozpadom lávových prúdov. Väčšinu balvanov si však ľudia pobrali na stavbu svojich domov. O pár minút prichádzame autom do Jedľových Kostolian, konkrétne na Lukáčov štál.. Od neho vedie červená značka k rozhľadni Drieňová. Kovová veža poskytuje pekné kruhové výhľady do širokého okolia.

      Poslednou dnešnou zastávkou je 536-metrový Vápenný vrch nad obcou Skýcov. Od štátnej cesty vedie na vrchol strmý lesný chodník. Popri ňom je vybudovaná kalvária a na najvyššom mieste stojí od tohtoročného leta nová drevená rozhľadňa. Je to náhrada za staršiu vežu, ktorá kvôli nestabilite musela byť zbúraná. Takže dnes máme "odfajknuté" až tri rozhľadne. Cestou k autu si ešte pozrieme pekné vápencové skalky a napokon i zachovalé vápenné pece, kde sa pálil vápenec vyťažený na Vápennom vrchu.