Stretnutie na Vrchhore

16.5.2020

Trasa : Partizánske - chata Ondrej - Hlboké - kaplnka pod Cerokom - Vrchhora - Michalov vrch - jaskyňa pod Cerokom - kaplnka - Hlboké - Osečný - napätie - Partizánske.
Parametre trasy : Dĺžka 25 km, prevýšenie 910 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Tribeč

Popis: Stredne náročná túra povedie po žltej značke z Partizánskeho na Hlboké a potom po neznačkovaných chodníkoch na Vrchhoru. Tam si budeme opekať. Cyklisti prídu za nami na bicykloch. Po návšteve Michalovho vrchu, kde bol kedysi starý slovanský hrad, sa buď tou istou cestou alebo cez Osečný vrátime domov.

Doprava : peši, na bicykli.

Treba si zobrať niečo na opekanie. Na Vrchhore si spravíme ohník.

MAPA     FOTOGRAFIE



Opekačka na Vrchhore


      V polovici mája, po dvoch dlhých mesiacoch zákazu hromadných akcií, zorganizovali horci menej náročnú túru na Vrchhoru a Michalov vrch. Ešte to nebol autobusový zájazd, ale akcia s individuálnou dopravou. Osem turistov išlo od dolného pomníka po žltej značke cez chatu Ondrej a Hlboké, kde sa pri kaplnke v strede lúky zapísali do prvej návštevnej knihy. Cez les a popri tehlovočervenej kaplnke pod Cerokom došli pred jedenástou hodinou na Vrchhoru. Ďalší použili auto a ako rozcvičku si dali výstup na Veľký Vracov. Cyklisti sa zase do cieľa dostali na bicykloch. Okrem horcov sa pri zrúcanine kláštora stretlo aj zopár ďalších turistov.

      Na Vrchhore sa nás napokon zišlo 24. Niekoľko hodín sme si opekali údeniny a rozprávali si zážitky z individuálnych akcií. Po spoločných fotografiách sa časť turistov vybrala na Michalov vrch, kde na nás čakala druhá návštevná kniha a ledva spoznateľné základy niekdajšieho hradu. Zo skaly bol krásny výhľad na Nitrické vrchy, Kľak a Vtáčnik.

      Cestou späť sme sa zastavili v jaskyni pod Cerokom. Plytká, asi 10 metrov dlhá diera zaujala naše fotoaparáty. Z Hlbokého sme sa rozhodli vyjsť ešte na Osečný, aby sme sa domov nevracali presne tou istou cestou. Vedie tam žltá značka, ktorú namaľovali naši značkári. Na Osečnom sme sa dnes tretíkrat zapísali do návštevnej knihy. A potom už klasická cesta k vyhliadke pod napätím, horný a dolný pomník a koniec túry. Deň bol slnečný, akcia sa vydarila. V lese sme stretli dve srnky a niekoľko dravcov.