Jančekova skala – Otvorenie jarnej turistickej sezóny

24.3.2024

Trasa : Cígeľ - vlek - jazierko - Jančekova skala - 2. skala - Lehota pod Vtáčnikom.
Parametre trasy : Dĺžka 11 km, prevýšenie 510 m, menej náročná túra.
Lokalita : Vtáčnik

FOTOGRAFIE



Otvorenie jarnej sezóny na Jančekovej skale


      Regionálna rada KST Prievidza v spolupráci s klubom Kamzík Koš a s ObÚ Cígeľ zorganizovali predposlednú marcovú sobotu turistickú akciu Otvorenie jarnej sezóny spojenej s otvorením Plnenia odznaku 100 jarných kilometrov. Zúčastnilo sa jej takmer 90 turistov z Koša, Prievidze a ďalších klubov patriacich pod RR Prievidza. Za TK Horec prišli štyria zástupcovia: Peter, Ľubo, Miro a Jožo.

      V banskej obci Cígeľ pred obecným úradom privítal všetkých účastníkov predseda RR Milan Lomnický. Zaujímavosti 11-kilometrovej trasy popísal predseda KST Kamzík Lukáš Leitman. Všetkým prítomným bola namiesto účastníckeho listu odovzdaná pekne vypracovaná magnetka. Kto chcel, mohol si zakúpiť aj záznamník a odznak na plnenie Sto jarných kilometrov. Vyššie zmienení vedúci túry poskytli rozhovor redaktorom Rádia Regina a MY Hornonitrianke noviny. Potom sa už zástup tiel vybral novou turistickou značkou žltej farby k dolnej stanici vleku na Cígli a okolo jazierka s kačicami a niekoľkých chát pokračoval pekným bukovo-dubovým lesom s prastarými dopukanými jedincami. Po prekonaní tristometrového prevýšenia sa ocitáme v cieli – teda na Jančekovej skale. Tá sa vypína v nadmorskej výške 843 metrov, teda má iba o tri metre viac ako Žarnov. Skala je andezitová, vytŕča nad okolitý terén a je z nej úchvatný výhľad na široké okolie. Navyše je dnes jasno, i keď v diaľke trochu opar. Z vtáčej perspektívy si okrem protiľahlých Nitrických vrchov, Malej Magury a Tribeča prezeráme i hrebeň Považského Inovca a Lúčanskú Fatru. Zo známych vrcholov vidíme Rokoš, Tribeč, Strážov i Kľak.

      Na vrchole Jančekovej skaly je umiestnený kovový dvojkríž, lavičky a návštevná kniha. Je tu tiež asi 50 označených horolezeckých ciest. Z tabule s povesťou sa dozvedáme, že Janček bol vojak, ktorý sa v roku 1550 po skončení bojov pridal k zbojníckej družine. Prepadol aj neďaleký hrad Sivý kameň. Zbojníkov však zajali a odsúdili na smrť. K úteku Jančekovi pomohla dcéra majiteľa hradu Uliša, ktorá sa doňho zaľúbila. Dala mu koňa a otvorila bránu. Hradná stráž však začala utečenca prenasledovať a na skale ho obkľúčili. On, uvedomujúc si svoju beznádejnú situáciu, zoskočil aj s koňom zo skaly a zahynul. Uliša na jeho počesť nazvala skalu „Jančekova“.

      Po dokonalom oddychu a spravení vrcholových fotografií s vlajkami zúčastnených klubov ešte vybehneme na ďalšiu, trochu vyššie položenú skalu. Tiež je z nej zaujímavý výhľad. Potom už klesáme žltou značkou popri kameňolome najprv zvážnicou, neskôr menej príjemnou kamenno-štrkovou cestičkou do Lehoty pod Vtáčnikom. Cestou sa na nás z trávy usmievajú jarné blyskáče a z kríkov baburiatka. V najväčšej dedine okresu Prievidza v reštaurácii pri pizzi a pivku ukončujeme dnešnú menej náročnú túru.

Ľubo Mazán