Okolo Trenčianskych Teplíc

29.3.2024

Trasa : Trenčianske Teplice - obydlia na stromoch - Jánošíkova jaskyňa - Klepáč - sedlo Pod Machnáčom - T. Teplice - náučný chodník - prameň Heinrich - Biela skala - vyhliadka Jeleň - TT.
Parametre trasy : Dĺžka 11 km, prevýšenie 530 m, nenáročná túra.
Lokalita : Strážovské vrchy

FOTOGRAFIE



Okolo Trenčianskych Teplíc


      Tohtoročný Veľký piatok sme naplánovali turistiku po okolí Trenčianskych Teplíc. V malej zostave – Edit, Ľubka a ja. Auto sme zaparkovali na centrálnom parkovisku kúpeľného mesta. Prešli sme centrom a popri LD Machnáč sme sa po miestne značených chodníkoch vybrali na vrch Klepáč. Zvolili sme si červeno značenú trasu. Ako prvé nás zaujali domy na strome, ktoré je možné si prenajať. Pri Jánošíkovej jaskyni sme si dopriali krátky oddych. To bola približne polovica cesty na samotný Klepáč. Na vrchole, okrem pekného sedenia a upraveného ohniska, nás privítal zaujímavý výhľad na Trenčianske Teplice, Novú Dubnicu, Dubnicu nad Váhom a iné obce v údolí Váhu. Na skrinke vrcholovej knihy žiarilo logo nášho turistického klubu.

      Po dlhšej prestávke zostupujeme cez sedlo Pod Machnáčom do Trenčianskych Teplíc, časť Baračka. Dopriali sme si malú prestávku pri jazierku a potom pokračujeme po červenej turistickej značke na sever. Po niekoľko sto metroch odbočujeme na náučný chodník Jeleň – Baračka. Od prameňa Heinrich serpentínami stúpame na vyhliadku Biela skala. Aj tu si doprajeme oddych a pekný výhľad na Baske, Machnáč, Klepáč. Vietor nás pobáda pokračovať ďalej. Ideme náučným chodníkom k vyhliadke Jeleň. Najskôr sa zastavujeme pri malebnej kaplnke. Z vyhliadky si pozrieme Trenčianske Teplice a aj vrch Klepáč, na ktorom sme len pred pár hodinami stáli. Potom už len zostup do mesta a kávička s maškrtou pred cestou domov.

      Pekná jedenásťkilometrová túra s prevýšením cez 500 metrov v zaujímavom prostredí. Využili sme iba bohatého časť miestneho značenia, ktoré vás privedie k ďalším zaujímavostiam tejto lokality.

Peter Belák