Výstup na Lúčnu, Juráňova dolina

6.9.2008

Trasa :  Zverovka - sedlo pod Osobitou - Lúčna - Bobrovecké sedlo - Bobrovecká dolina - sedlo Umrlá - Juráňova dolina - Oravice.
Parametre trasy : Dĺžka 19 km, prevýšenie 870 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Západné Tatry.
Popis : Lúčna je hraničný vrch medzi Slovenskom a Poľskom, križovatka turistických chodníkov, dobrý výhľadový bod. Juráňova dolina - národná prírodná rezervácia - je hlboká riečna tiesňava s krútňavovými hrncami a vodopádmi. Porasty pralesovitého vzhľadu. Ústie tvorí vápencový kaňon Tiesňavy. Cez Juráňovu dolinu budeme prechádzať po náučnom chodníku. Oravice sú krajinársky zaujímavá kotlina, v ktorej sa vejárovite spájajú toky piatich dolín. Dá sa využit termálne kúpalisko.
Doprava : vlastným autobusom. Odchod o 5:00 od Supermarketu Šípok a o 5:10 od železničnej stanice Partizánske.
Cena :  600 Sk pre členov, 650 Sk pre nečlenov, 550 Sk pre študentov. Cena zahŕňa dvojdňovú dopravu a ubytovanie v chate na jednu noc.

Výstup na Lúčnu je súčasťou dvojdňovej akcie, v rámci ktorej prenocujeme na chate v Oraviciach. Na druhý deň je pripravený výstup na Pilsko.

 

     6. a 7. septembra sa horci vybrali na dvojdňový výlet na Oravu. Prvý deň bola naplánovaná túra po Západných Tatrách, potom prespatie v Oraviciach a druhý deň výstup na slovensko-poľský vrch Pilsko. Počasie bolo fantastické už od sobotného rána a tak naše vibramy, ktoré štartovali pri roháčskej chate Zverovka, mohli kráčať po slnkom zaliatych lúkach. Obišli sme menšie jazierko, preskočili kaluže so skokanmi hnedými, navštívili poľovnícky posed. Potom sa na chvíľu vnárame do ihličnatého lesa a strmým chodníkom Teplého žľabu stúpame až do sedla pod Osobitou. Vápencový vrch a zároveň prírodnú rezerváciu Osobitá sme však navštíviť nemohli, pretože turistický chodník bol kvôli ochrane prírody uzavretý. Veľká škoda, výhľad by bol určite nádherný. Povesť vraví, že sa tu kedysi schádzali zbojníci, ktorí tu zvykli zapaľovať vatry. Na severnej strane je zase medvedie teritórium. Po oddychu sa poberáme lesom, kosodrevinou i lúkami na hraničný vrchol Lúčna. Z lesných plodov nám okrem stoviek červených plávok lemujú cestu kríky s čučoriedkami, černicami a brusnicami. Kruhový výhľad z Lúčnej nám ukázal celý hrebeň Roháčov, Západné a Poľské Tatry. Stretáme tu veľa Poliakov a niekoľko Čechov. Čo sme vystúpali, to musíme aj zísť. Veľmi strmým kamenistým chodníkom zostupujeme do Bobroveckého sedla. Cestou jednému nášmu turistovi vypadol pri skákaní po kameňoch mobil, čím sa stal nemobilný. Za ním kráčajúci horci ho našli a šťastný majiteľ sa im odmenil banánmi. V Bobroveckom sedle nás privítal ďalší "optimistický" oznam. Chodník na vrch Bobrovec je taktiež uzavretý. Zdá sa, že vo Vysokých Tatrách je vstup do tých najkrajších častí zakázaný. Pre koho potom tá príroda je, nevedno.
     Obchádzame teda nedotknuteľný kopec a po zostupe do sedla Umrlá pokračujeme po červenej značke do dolnej časti Juráňovej doliny nazývanej Tiesňavy. Je to národná prírodná rezervácia a patrí k najkrajším tiesňavám na Slovensku. Pripomína Diery v Malej Fatre alebo Prosiecku dolinu. Náučný chodník je miestami vytesaný do vápenca a prechod umožňujú iba drevené rebríky. Na dne rokliny tečie priezračný horský potok, ktorý tvorí menšie vodopádiky, kotly a jazierka. Nádherný záver dnešného dňa.
     Poslednou drevenou lávkou vychádzame z tiesňavy na lúku a dostávame sa do dedinky Oravice. Tam došli i štyria zdatnejší turisti, ktorí si trasu predĺžili o výstup na Smutné sedlo, Plačlivé a Ostrý roháč. Ubytovávame sa na chate Lux a po 19-kilometrovej túre lejeme do seba jedno pivo za druhým. Oravice sú známe minerálnymi prameňmi a dvoma termálnymi kúpaliskami. Kto chcel, vymáčal sa v 30-stupňovom alebo v 35-stupňovom bazéne, iní dali prednosť obrovskému tobogánu. Raritou bol i 40-členný ruský dychový orchester, ktorý svoje umenie predvádzal priamo pred vchodom na kúpalisko. Večer na chate pokračoval diskotékou. Ani náročnejšia túra s 800-metrovým prevýšením neodradila horcov, aby si v závere dňa nezatancovali či už na diskotékové alebo na ľudové skladby. Okolo polnoci chatár audio-hifi-sústavu vypol, ale poniektorí popíjali ružové šampanské ešte ďalšie dve hodiny.    
Pilsko
 

Jazierko pri chate Primula     Neprístupný vrch Osobitá

Najkrajšie časti Tatier
sú samozrejme zatvorené
V sedle pod Osobitou  Výhľad na Roháče

  Najmladšia účastníčka
pod Lúčnou
 Oddych po výstupe

Vrcholovka na Lúčnej Ďalší uzavretý vrch Bobrovec   Príroda sa nevyhýba
ani falickým tvarom

  Originálne upravený
prameň
V Juráňovej doline  

       

  Tak tu je pes zakopaný Jesienka  

Naša chata, náš bufet,
naš discoklub
Ruský dychový orchester
vyhrával pred kúpaliskom
Termálne bazény v noci Blíži sa polnoc,
zábava vrcholí