Výstup na Pilsko

7.9.2008

Trasa :  Sedlo Hliny - Hala Miziowa - Piec Kopcow - Pilsko - Piec Kopcow - sedlo Hliny.
Parametre trasy : Dĺžka 14 km, prevýšenie 750 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Oravské Beskydy.
Popis : Cez sedlo Hliny, ktoré je hraničným prechodom, prejdeme do Poľska a na vrch Pilsko vystúpime z poľskej strany. Pislko je mohutný horský masív. Vrchol je bohatým zdrojom vody, vyviera tu viacero prameňov. Je to národná prírodná rezervácia s cenným porastom borievky sibírskej.
Doprava : vlastným autobusom.
Cena :  600 Sk pre členov, 650 Sk pre nečlenov, 550 Sk pre študentov. Cena zahŕňa dvojdňovú dopravu a ubytovanie v chate na jednu noc.

Výstup na Pilsko je súčasťou dvojdňovej akcie, v rámci ktorej prenocujeme na chate v Oraviciach. Prvý deň absolvujeme výstup na Lúčnu a prechod Juráňovou dolinou.


     Na druhý deň v nedeľu, kedy niektorí turisti buntošili už pred siedmou hodinou a niektorí horko-ťažko vstali o 3/4 na osem, nás autobus dopravil kúsok za štátnu hranicu do poľského sedla Hliny. Je to široké sedlo v hlavnom pohraničnom hrebeni. Tam začal - opäť za slnečného počasia - výstup na vrch Pilsko, nachádzajúci sa v pohorí Oravské Beskydy. Lesná cesta nás viedla nádherným horským pralesom s bujným porastom. Väčšinu trasy nás sprevádzali hraničné kamene, takže jednou nohou sme bolo doma a druhou u susedov. Poriadny oddych a občerstvenie sme si dopriali na zmodernizovanej chate Hala Miziowa. Rozsiahle čučoriedkové polia podnietili našich ručných zberačov, aby naplnili svoje plastové misky či fľaše až po vrchol. Pokračujeme po červenej značke a na rázcestí zabáčame doľava na modrú. Cez predvrchol s názvom Pieč Kopców sa dostávame na vrcholovú plošinu Pilska, ktorá patrí do rovnomennej prírodnej rezervácie. Okrem bohatej flóry zastúpenej napríklad vzácnou borievkou sibírskou sme si mohli vychutnať i ďaleké výhľady na oravské a poľské pohoria. V sandálach a tmavých habitoch na vrchol, ktorému dominoval drevený kríž, vystúpilo aj päť mladých mníšok. Dvornému šarkanistovi Rudovi sa v jesennom vánku podarilo dostať svojho zvera do 10-metrovej výšky. A nasledoval už len strmý zostup až k plechovej Karose čakajúcej v sedle Hliny.
     Dozvediac sa o tragickej havárii slovenského autobusu v Chorvátsku sme od nášho šoféra očakávali trošku viac opatrnosti. Ale kdeže - spomalenie v ostrých zákrutách ani šesťdesiatka v dedine mu vôbec nič nehovoria. Ináč cesta domov prebehla bez problémov a výnimočne i bez pitnej a stočnej zastávky. Malou chybičkou bolo iba to, že horci si cestou domov zaspievali iba jednu jedinú pieseň (Zlatica väčšinu cesty prespala).
     Na záver môžeme povedať, že dvojdňový pobyt horcov na Orave bola výnimočná turisticko-poznávacia akcia s krásnym počasím, prírodou a dobrou atmosférou. O rok sa na viacdňovom pobyte vo Vysokých Tatrách stretneme zas.      Lúčna a prechod Juráňovou dolinou
 

Hala Miziova Salaš Bufet s čapovaným pivom Ako na hodoch

Brčo kritizuje
technológiu stavby
V pozadí Babia hora    Vystupujeme nad chatu

Náš dvorný šarkanista    Odpočívajúci Jožo Na vrchole Pilska