Baťov kanál (cykloakcia); Kroměříž

8.6.2019

Trasa : Kroměříž - Otrokovice - Napajedlá - Kunovice - Uherské Hradište - Uherský Ostroh - Strážnice - Skalica.
Parametre trasy :  Dĺžka 80 km. Čas jazdy: 5,5 hod.

Pešiaci: Prehliadka Kroměříža a Skalice.
Lokalita : Morava

Prvá hromadná cyklotúra TK Horec. Po prehliadke Kroměříža budú cyklisti prechádzať popri Baťovom kanáli až do Skalice. Samozrejme s viacerými prestávkami.
Pôjde sa za každého počasia. V prípade silného dažďa zostanú bicykle v prívese a spravíme si prehliadku Kroměříža, Uherského Hradišťa a Skalice.

Popis :
   Kroměříž - juhomoravské mesto ležiace na rieke Morave s množstvom zaujímavostí. Známe je kvetnou záhradou nazývanou Versailles, kde je levia fontána, bludisko, kolonáda, pomarančová oblasť, predaj kaktusov... Ďalej je možné navštíviť arcibiskupský zámok alebo hlavné námestie s viacerými pamiatkami a múzeami.
   Baťov kanál - vznikol v 30. rokoch minulého storočia ako projekt na zavlažovanie územia. S jeho plavebným využitím sa pôvodne nepočítalo. Slúžil na prepravu uhlia. Plavebná trasa Baťovho kanála začína prístavom v Otrokoviciach a končí v Skalici. Kanál obsahuje jednu vyrovnávaciu komoru.
   Skalica - okresné mesto s historickým centrom. Zo stavieb sú známe najmä románska rotunda, mestské hradby, viacero kostolov, mlynárske múzeum, ľadovňa...

Podrobnejšie informácie o Kroměříži a Baťovom kanáli, časový harmonogram - súbor DOC.

Doprava : Vlastným autobusom so špeciálnym prívesom. Autobus môže zobrať 40 cyklistov a 9 pešiakov.
Nakladanie bicyklov od 5:30 na parkovisku pri výškovej budove ZDA, odchod o 6:00.
Pešiakov z Bielic zoberieme po ceste (ako aj inokedy). Cyklistov a pešiakov zo Skačian zoberieme priamo v dedine pri obchode.
Z Kroměříža bude autobus odchádzať o 14:00 a zo Skalice o 18:00.

Cena : členovia TK 15 €, nečlenovia 17 €.
Zaplatiť treba dopredu celú sumu. Platba až v autobuse nebude možná!

Pre prípad úrazu na bicykli odporúčame poistiť sa do zahraničia.

28.5. - Autobus je už naplnený, peniaze neposielajte. Informujte sa o možnosti byť náhradníkom.
Odhlasovanie a informácie na čísle 0908 356213 (Renáta).

Na túre môžete zaplatiť za ďalší zájazd - Výstup na Klin (11/13 eur).

MAPA     MAPA 1     MAPA 2

FOTOGRAFIE



Horci tentoraz na bicykloch


     Turistický klub Horec po prvýkrát vo svojej takmer 20-ročnej histórii zorganizoval hromadné cykloturistické podujatie. Cieľom bolo prejsť najznámejšiu cyklotrasu na Morave vedúcu popri Baťovom kanáli z Kroměříža do Skalice. Tí, ktorí dali úred dvojkolesovým dopravným prostriedkom perdnosť vlastným nohám, si prezreli nádherné záhrady v Kroměříži a navštívili aj Velehrad.

     Druhú júnovú sobotu o pol šiestej ráno sa schádza pol stovka horcov na parkovisku pri bývalej výškovej budove ZDA. Prvou úlohou bolo naložiť 37 bicyklov rôznych značiek do pristaveného cyklobusu SAD. Po polhodine nakladania vyrážame na trojhodinovú púť do historického moravského mesta Kroměříž. Pred pol desiatou prichádzame do východzieho bodu našej cyklotúry. Vykladanie bicyklov, krátka príprava a pred desiatou vyrážame na 80 kilometrov dlhú púť popri Baťovom kanáli. Cieľom je vinohradnícke mesto Skalica. Baťov kanál bol pôvodne budovaný ako vodná cesta slúžiaca na prepravu lignitu z Ratíškovíc do vzdialených Otrokovíc. Táto plavebná cesta bola vybudovaná v rokoch 1934–1938 vďaka iniciatíve firmy Tomáša Baťu. Dnes predstavuje dĺžka Baťovho kanála od Otrokovíc až po prístav v Skalici približne 60 km. V súčasnosti slúži už iba na osobnú lodnú dopravu s prevahou vyhliadkových plavieb. Možné je jeho splavovanie člnkami, motorovými člnmi alebo výletnými či kajutovými loďami. V okolí Skalice sa kanál tiahne cez nížinnú krajinu s brehmi porastenými bujnou vegetáciou, čo ešte viac zvýrazňuje malebnosť tejto lokality.

     Prvé kilometre ukrajujeme po perfektne upravenom cyklochodníku popri najväčšej moravskej rieke Morava. Ani sa nenazdáme a blížime sa k mestu Otrokovice. Odtiaľto až do cieľa cyklotúry nás bude sprevádzať tok Baťovho kanála. Cestou stretávame množstvo cyklistov, je vidieť že táto cyklotrasa je hodne navštevovaná. Obdivujeme okolitú prírodu, ako i plaviace sa loďky rôznych veľkostí. Náš cyklopeletón sa pomaly trhá na menšie skupinky. Tí výkonnejší sú vpredu, po čase ich strácame z dohľadu. Pred Otrokovicami si doprajeme krátku občerstvovaciu prestávku; takýchto prestávok bude ešte niekoľko. Ochutnávame kvalitné moravské vína a české pivá. Pred obcou Uherský Ostroh je niekoľko pomerne veľkých rybníkov. Niektorí neodolajú a vyskúšajú si aj kúpeľ. Okolo piatej hodiny prichádzame po skupinkách do cieľa, do krásneho mestečka Skalica. Okrem dvoch defektov sa nič vážnejšie nestalo a všetci 80-kilometrovú trasu zvládli.

     Okrem cyklistov sa akcie zúčastnilo aj 17 pešiakov. Tí začali pobyt na Morave štvorhodinovou prehliadkou jedného z najnavštevovanejších miest Českej republiky – Kroměříža. V 13. storočí bola rozvíjajúca sa osada na brehu rieky Morava povýšená na mesto. Počas tridsaťročnej vojny ľahla značná časť mesta popolom. S príchodom olomouckého biskupa Karola II. Lichtensteina sa Kroměříž začal pomaly spamätávať. Biskup nechal prestavať bývalý hrad na zámok, ktorý potom využíval ako svoju letnú rezidenciu. Tento Arcibiskupský zámok patrí bezo sporu k najvýznamnejším pamiatkam v Čechách a roku 1998 bol aj s priľahlými záhradami zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNECSO. V tom istom roku dostal Kroměříž titul „Najkrajšie mesto Českej republiky“. Srdcom mesta je Veľké námestie s množstvom prekrásnych historických pamiatok. Naši pesiaci si pozreli Podzámecký park s nekonečnými chodníkmi a lavičkami, mostíky a trávniky hemžiace sa zverou (veveričky, kačky, pávy, sliepky, zajačiky). Ruch námestia Míru vystriedali za ticho viacerých kostolov. V útrobách mesta hľadali rozety kroměrížskeho rodáka, maliara Maxa Švabinského. Podarilo sa! Intuícia a zmysel pre dobrodružstvo opäť zabrali a našli aj jeho rodný dom. Druhá skupina zas videla domček, v ktorom žil generál Ludvík Svoboda s rodinou.

     Po prehliadke mesta a záhrad naši pešiaci nastupujú do autobusu a odchádzajú do Skalice, kde si pozrú skalickú kalváriu s krásnym výhľadom na mesto a románsku rotunda sv. Juraja. Majestátne si stojí nad mestom a stráži jeho históriu, vieru a tradície. Niektorí zháňali trdelníky, iní ochutnali tradičné vínko Skalický rubín, Viete, že Skalica má múzeum záhorskej kultúry a kníhtlače? Alebo múzeum mlynárstva umiestnené priamo v staršom mlyne? Počasie ako na objednávku všetkým prialo počas celého dňa a cesta domov priniesla okrem zážitkov aj malý bonus: krásne výhľady na malebnú moravskú a slovenskú krajinu, pohľad na Veľkú Javorinu z oboch strán a na maľované domčeky v Strážnici.