Otvorenie jarnej turistickej sezóny - rozhľadňa Chotenovec, Kamenná brána, Hlboké

26.3.2022

Trasa : Klížske Hradište - rotunda sv. Michala - rozhľadňa Chotenovec - Kopanica - Kamenná brána - Hlboké - lúka pri chate Ondrej - Čertova lúka - reštaurácia salaš - Partizánske.
Parametre trasy :  Dĺžka 14 km, prevýšenie 550 m, menej náročná túra. Čas chôdze: 4,5 hodiny.
Lokalita : Tribeč

Popis :
TK HOREC Partizánske a KST regiónu Prievidza vás pozývajú na turistické podujatie OTVORENIE JARNEJ TURISTICKEJ SEZÓNY 2022 + ZAHÁJENIE PLNENIA 100 JARNÝCH KILOMETROV.

Počas túry navštívime: Románsky kostolík svätého Michala v Klížskom Hradišti, rozhľadňu Chotenovec, vápencový vrch Kopanica, prírodnú zaujímavosť Kamenná brána, kaplnku na Hlbokom, osadu Hlboké, lúku pri bývalej chate Ondrej.

   Románsky kostolík svätého Michala - pochádza približne z druhej tretiny 12. storočia. Zachoval sa dodnes bez neskorších prestavieb. Jeho archaickosť je zvýraznená neomietnutým kamenným murivom. Na kostolíku sa zachovali pôvodné štrbinové okná. V roku 1801 v obci postavili nový väčší kostol a menší kostolík sa asi prestal používať. Do polovice 19. storočia bol ešte v dobrom stave, ale potom začal chátrať. V 30. rokoch 20. storočia už stál bez strechy. V roku 1936 sa jeho obnovy ujal historik architektúry a pamiatkar Václav Mencl.
   Rozhľadňa na vrchu Chotenovec - nová rozhľadňa vás odmení úžasnými výhľadmi. Týči sa na 470 metrov vysokom vrchu Chotenovec nad obcou Veľký Klíž v okrese Partizánske. Vybudovať ju dalo občianske združenie Tu žijeme. Rozhľadňa je vysoká 16 metrov. Najvyššie podlažie je vo výške 11 metrov. Vyhliadkovú vežu navrhli architekti Ján Tomka a Ondrej Trangoš. Postavil ju Jozef Poništ so svojimi spolupracovníkmi. Rozhľadňa ponúka krásne výhľady na okolité kopce.
   Kamenná brána - štvormetrová skalná brána nachádzajúca sa uprostred lesa nad Hlbokým. Cez bránu sa dá priamo prejsť a na uľahčenie pohybu v strmom teréne slúžia natiahnuté laná. Nachádza sa tu i schránka s návštevnou knihou.

Doprava : Vlastnými autobusmi. Odchod o 8:30 od autobusovej stanice SAD.
Autobusy pôjdu cez Veľké Bielice, Brodzany a Krásno.
Cena : zadarmo (platia kluby a RR).

Zraz : Zraz všetkých účastníkov podujatia bude na peróne železničnej stanice v Partizánskom, v blízkosti športového obchodu pri podchode. Oficiálne otvorenie akcie o 8,15 hod.

PLAGÁT K AKCII

Na akcii môžete zaplatiť členské na rok 2022 -
ČLENSKÉ
Na akcii tiež môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 9.4. - Výstup na Lopeník. Cena: 7/9 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Otvorenie jarnej sezóny s vyše stovkou turistov


     Turistický klub Horec v spolupráci s Regionálnou radou KST Prievidza zorganizoval poslednú marcovú sobotu poznávaciu akciu pod názvom Otvorenie jarnej turistickej sezóny. Zúčastnilo sa ho 125 turistov z Partizánskeho, Prievidze, Kostolnej Vsi, Brodzian, Krásna a z ďalších hornonitrianskych obcí. V rámci 14-kilometrovej trasy účastníci navštívili rotundu sv. Michala, rozhľadňu na vrchu Chotenovec, Kamennú bránu nad Hlbokým, poopekali si slaninku na lúke pri chate Ondrej a svoj výlet ukončili na salaši pri kapustnici.

     Krátko po ôsmej hodine sa z osobného vlaku od Prievidze vyrojilo vyše osemdesiat turistov. Miestni prišli peši alebo na dvojkolesových tátošoch. Na peróne železničnej stanice predniesli predseda TK Horec Peter Horváth a predseda regionálnej rady Prievidza Milan Lomnický príhovory. Zároveň bol záujemcom o absolvovanie akcie Sto jarných kilometrov odovzdaný záznamník a sympatický odznak. Potom sa už dlhý had milovníkov prírody vybral cez podchod na autobusovú stanicu SAD, kde čakali dva päťdesiatmiestne autobusy. Tie odviezli desať tuctov turistov do Klížskeho Hradišťa. Po spoločnej fotografii pred smerovníkom sme sa odobrali na miestny cintorín, kde sme si pozreli Románsky kostolík svätého Michala. Ten pochádza približne z druhej tretiny 12. storočia. Zachoval sa dodnes bez neskorších prestavieb. Jeho archaickosť je zvýraznená neomietnutým kamenným murivom. Do polovice 19. storočia bola rotunda ešte v dobrom stave, ale potom začala chátrať. V roku 1936 sa jej obnovy ujal historik architektúry a pamiatkar Václav Mencl. Na cintoríne sme sa zastavili aj pri hrobe slovenského spisovateľa a dramatika Ladislava Ťažkého. Kvôli svojim nekompromisným postojom voči sovietskej okupácii Československa v 68. roku mal v časoch normalizácie zakázané publikovať a bol vylúčený zo Zväzu slovenských spisovateľov, i z KSČ. Učitelia nemali dovolené spisovateľa Ťažkého svojim študentom čo i len spomenúť.

     Po historickom exkurze sa vraciame späť na námestie a okolo menšieho jazierka kráčame hore dedinou po modrej turistickej značke, ktorá vedie až do Brodzian. Sprevádza nás krásne slnečné počasie. Cestou míňame ďalší cintorín na hornom konci obce, kde sa nachádzajú aj vyše storočné hroby. Oficiálnu značku po chvíli opúšťame, vchádzame do Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a lesným chodníkom sa dostávame na 470-metrový vrch Chotenovec. Stojí tu rozhľadňa postavená na jar 2021. Veža má celkovú výšku 16 metrov, vybudovať ju dalo občianske združenie Tu žijeme a jej zhotoviteľom je Jozef Poništ so spolupracovníkmi. Stavba je drevená, má však kovové ukotvenie a zábradlie. Veža stojí na čistinke, ktorej dominuje pekná borovica. Na nej kedysi bola umiestnená menšia vyhliadková plošina. Z výšky asi jedenásť metrov, kde sa nachádza najvyššie podlažie súčasnej rozhľadne, je pekný výhľad na pohorie Považský Inovec, na hrebeň Tribeča a Vtáčnika, vidno i najvyšší vrchol nášho okresu Hrubý vrch. Opar nám však znemožnil vychutnať si pohľady v celej kráse. Keďže zakladanie ohňa nie je na čistinke dovolené, po zhotovení zaujímavých vrcholových fotografií pred drevenou vežou pokračujeme na vápenný vrch Kopanica a odtiaľ ku Kamennej bráne. Tá sa nachádza uprostred lesa a vedie k nej miestna značka. Cez bránu, ktorá má výšku asi štyri metre, sa dá priamo prejsť a na uľahčenie pohybu v strmom teréne slúžia natiahnuté laná. Nachádza sa tu i schránka s návštevnou knihou.

     Ďalšou zastávkou bola kaplnka na Hlbokom, kde sme si dopriali dlhší oddych a spravili štvrtý dnešný zápis do knihy. Odtiaľ už vedie do Partizánskeho žltá značka, ktorou sa do mesta dá dostať asi za hodinu a pol. Cestu sme však prerušili na lúke pri bývalej chate Ondrej, kde sme povyťahovali špekačky, slaninu a nasýtili hladné žalúdky. Navoňaní dymom a prikŕmení údeninami pokračujeme k salašu. Trasa je popretkávaná náučnými tabuľami, ktoré tu pred pár rokmi namontovali naši gymnazisti. Na salaši (otvoreného predčasne kvôli našej turistickej akcii) sa mohli účastníci posilniť dobrou kapustnicou a osviežujúcimi nápojmi. Cezpoľní sa vydali k železničnej stanici na spoje domov, miestni turisti si posedeli na terase dlhšie. Zaujímavá športovo-poznávacia akcia sa vydarila, k čomu prispelo aj teplé jarné počasie a zobúdzajúca sa príroda.