Malá Ostrá, Michalov vrch, Šípok

8.1.2022

Trasa : Klížske Hradište - Malá Ostrá - Vrchhora - Michalov vrch - Ondrašová - Kolačno - Šípok - Malé Uherce - Partizánske.
Parametre trasy :  Dĺžka 18 km, prevýšenie 650 m, menej náročná túra. Čas chôdze: 6,5 hodiny.
Lokalita : Tribeč

Popis :
   Malá Ostrá - zaujímavý skalnatý vrch juhovýchodne od Klížskeho Hradišťa. Vrchol je porastený bizarnými starými dubmi s mohutnými koreňmi. Je tu ohnisko a návštevná kniha.
   Michalov vrch - bralnatý kopec, na ktorom bolo identifikované laténske hradisko s akropolou z 1. storočia pred naším letopočtom a tiež hradisko z raného stredoveku. Dajú sa vidieť základy kamenného hradu vybudovaného v roku 1200. Vo svojej dobe patril k najväčším hradom na Slovensku. Z blízkych skál nazvaných Pekná vyhliadka je pozoruhodný výhľad na horné Ponitrie, Strážovské vrchy, Fatru a hrebeň Vtáčnika.
   Šípok - neveľký, ale výrazný kopec nad Partizánskym s vrcholovou knihou. Výhľad z neho nie je, ale zo Skaly nad Malými Uhercami je pekný výhľad na Malé Uherce a časť mesta.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 8:45 zo sídliska Šípok, o 9:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 0 €, nečlenovia 0 €. Všetci zadarmo. Netreba sa prihlasovať, stačí prísť k autobusu. Ale dôjdite v čo najväčšom počte, v sobotu bude pekné počasie.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, Brodzany, Krásno a Turčianky.

Na akcii môžete zaplatiť členské na rok 2022 - ČLENSKÉ

Na akcii tiež môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 22.1. - Výstup na Baske. Cena: 4/6 eur.

Kvôli rozbahnenému terénu a oblačnosti výbor presúva akciu na sobotu 8.1. V sobotu má byť oveľa krajšie počasie, zimšie a slnečno.
Oznámte to aj vašim známym, ktorí by si prípadne túto stránku nepozreli.

MAPA     FOTOGRAFIE



Prvá túra na Malú Ostrú


     Prvá pre členov turistického klubu Horec nielen čo sa týka tohto kalendárneho roka, ale prvýkrát sme sa spolu vybrali na tento zaujímavý, i keď nevysoký vrch v pohorí Tribeč. Stalo sa tak 8. januára a 58 milovníkov prírody si užilo peknú zimnú slnečnú sobotu.

     Z Klížskeho Hradišťa sa vydávame po asfaltovej ceste smerom na juhovýchod. Prechádzame popri Klížskom potoku, míňame niekoľko chát, potom odbáčame doprava a pokračujeme po neznačenom chodníku priamo na vrchol Malej Ostrej. Je to skalnatý vrch vysoký 472 metrov. Vrchol je porastený starými dubmi bizarného tvaru s mohutnými koreňmi. Sem-tam sa vyskytne i breza. Nachádza sa tu ohnisko a schránka s návštevnou knihou. Po zápise, oddychu a urobení dokumentačných fotografií schádzame na križovatku s cyklochodníkom a pokračujeme miernym stúpaním na Vrchhoru. O jej histórii informuje niekoľko náučných tabúľ. Okrem občerstvenia, návštevy zrúcaniny kostola a upravenej kaplnky nastáva pod prístreškom aj čas úradovania. Treba vybrať členské príspevky pre začínajúci kalendárny rok a zapísať nových členov. Tento rok – a to máme ešte len polovicu januára – pribudlo do klubu Horec už 14 nových turistov.

     Z Vrchory je iba kúsok k ďalšiemu zaujímavému prírodnému cieľu, ktorým je Michalov vrch. Ide o bralnatý kopec, na ktorom bolo identifikované laténske hradisko s akropolou z 1. storočia pred naším letopočtom a tiež hradisko z raného stredoveku. Dajú sa tu vidieť základy kamenného hradu vybudovaného v roku 1200. Vo svojej dobe patril k najväčším na Slovensku. Z blízkych skál nazvaných Pekná vyhliadka bol skutočne pozoruhodný výhľad na horné Ponitrie, Strážovské vrchy, Fatru a zasnežený Vtáčnik. Po skalnatom hrebeni strmo klesáme do osady Ondrašová a popri kolačnianskom rybníku sa cez pole dostávame pod vrch Šípok ku krížu a lavičke. Asi polovica turistov ešte vybehne na vrchol. Tam sa tretíkrát počas dnešnej túry zapisujeme do vrcholovej knihy. Štvrtý zápis robíme na Skale nad Malými Uhercami, odkiaľ je pekný výhľad na obec a časť mesta. Menej náročná túra s dĺžkou asi 18 kilometrov bola pre horcov akousi novoročnou rozcvičkou. Nabudúce nás čaká trošku náročnejšie Baske a potom Kubínska hoľa i s možnosťou lyžovania.