Trojkráľový výstup na Michalov vrch

13.1.2024

Trasa : Ondrášová - Michalov vrch - Vrchhora (kaplnka, altánok) - červená kaplnka na rázcestí - Hlboké - chata Ondrej - Partizánske.
Parametre trasy :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 550 m, menej náročná túra. Čas chôdze: 4,5 hodiny.
Lokalita : Tribeč

Popis :
   Michalov vrch - bralnatý kopec, na ktorom bolo identifikované laténske hradisko s akropolou z 1. storočia pred naším letopočtom a tiež hradisko z raného stredoveku. Dajú sa vidieť základy kamenného hradu vybudovaného v roku 1200. Vo svojej dobe patril k najväčším hradom na Slovensku. Z blízkych skál nazvaných Pekná vyhliadka je pozoruhodný výhľad na horné Ponitrie, Strážovské vrchy, Fatru a hrebeň Vtáčnika.
   Vrchhora - menšia čistinka s barokovou kaplnkou, zrúcaninou kostola a altánkom s lavičkami a ohniskom. Vrchhora bola niekdajším pútnickým miestom a križovatkou obchodných ciest. Dnes tadiaľto vedie turistická i cyklistická značka.
   Hlboké - rozsiahle lúky pod Osečným, na ktorých sa nachádza zopár starších domčekov so záhradami. V strede lúky je kaplnka s návštevnou knihou. K dispozícii sú lavičky a stôl. 20 minút južným smerom od Hlbokého sa nachádza Kamenná brána.

Pod skalou na Michalovom vrchu je ohnisko s lavičkami. Doneste si niečo na opekanie. Stretneme sa tu aj s turistami z okolitých klubov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 9:15 zo sídliska Šípok, o 9:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia aj nečlenovia ZADARMO.
Netreba sa dopredu prihlasovať, stačí iba dôjsť k autobusu.
Autobus pôjde cez Malé Uherce, Veľké Uherce a Kolačno.

Kvôli predpovedi celodenného dažďa v čase túry sa akcia preložila o týždeň neskor, zo 6. na 13. januára.

Na akcii môžete zaplatiť členské na rok 2024 - ČLENSKÉ
Taktiež môžete zaplatiť za ďalšie autobusové zájazdy: Uhrovský hrad (27.1.) - 4/6 eur, Veľká Rača + lyžovačka (17.2.) - 12/14 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Na Michalovom vrchu


     Prvá tohtoročná túra klubu Horec viedla na neďaleký Michalov vrch. Pôvodne naplánovaný termín akcie 6. január sa kvôli veľmi zlému počasiu presunul o týždeň neskôr. V oné sobotné ráno sa do autobusu natlačilo okolo 58 turistov a ďalší prišli na Ondrášovú, kde bol štart dnešnej trasy, autami. Spolu sa nazbieralo až 76 turistov.

     Neznačkovanými lesnými cestičkami pomaly stúpame na 541-metrový Michalov vrch. Je to bralnatý kopec, na ktorom bolo identifikované laténske hradisko s akropolou z 1. storočia pred naším letopočtom a tiež hradisko z raného stredoveku. Dajú sa tu vidieť základy kamenného hradu. Vo svojej dobe patril k najväčším na Slovensku. Bolo primrznuté, takže blato nás tentoraz neotravovalo. Po necelých dvoch hodinách prichádzame na vrchol. Z blízkych skál ružovkastej farby nazvaných Pekná vyhliadka máme veľmi pekný výhľad na horné Ponitrie, Nitrické vrchy a hrebeň Vtáčnika. V priehlbine si zakladáme oheň. Desiatky účastníkov povyťahovalo špekačky, slaninu a nad plameňmi si pripravovali teplý obed. Okrem stola a lavičiek sa na Michalovom vrchu nachádzajú aj náučné tabule, panel s mapou a vrcholová kniha. Okolie je porastené zakrpatenými dubmi.

     Po dokonalom oddychu a nasýtení sa pokračujeme na Vrchhoru. Je to menšia čistinka s barokovou kaplnkou a zrúcaninou kostola. Nachádza sa tu i altánok s lavičkami a ohniskom. Vrchhora bola niekdajším pútnickým miestom a križovatkou obchodných ciest. Dnes tadiaľto vedie turistická i cyklistická značka. I tu si turisti poopekali, čo nestihli počas prvej zastávky, poprihlasovali sa na najbližšie túry a poponúkali sa prinesenými sladkosťami. Zopár vytrvalcov si odbehlo aj na ďalší kopec – Veľký Vracov. Po sieste na Vrchhore sa vyberáme okolo Červenej kaplnky na Hlboké. Sú to rozsiahle lúky pod Osečným, na ktorých sa nachádza zopár starších domčekov so záhradami. V strede lúky je ďalšia kaplnka, táto aj s návštevnou knihou. K dispozícii sú lavičky a stôl. Dvadsať minút južným smerom od Hlbokého sa nachádza Kamenná brána a nad ňou novšia rozhľadňa Chotenovec, ktorú dnes zopár účastníkov tiež navštívilo. Väčšina však išla klasickou žlto značenou cestou k bývalej chate Ondrej a odtiaľ do Partizánskeho, kde svoju 15-kilometrovú púť skončila na Salaši.